top of page

Projelerimiz

Mikrodenetleyici ve nesnelerin interneti projelerinde uzmanız ve piyasada bulunan birçok cihazı geliÅŸtirmenin yanı sıra her zaman günlük birçok soruna yenilikçi çözümler bulmaya çalışıyoruz.

1.jpeg

01

IoT Tabanlı Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi

Bu projenin birincil hedef grubu gıda iÅŸleme firmalarıdır. Gıda iÅŸleme firmaları hem endüstriyel kârlarını maksimize etmek, hem toplumlara besin içeriÄŸi ve mikrobiyal açıdan güvenilir, kaliteli ürünler saÄŸlamak hem de müÅŸterilerini fiyat/kalite oranı, duyusal parametreler vb. yönlerden memnun etmek için teknolojinin getirdiÄŸi yenilikleri ve bilgi birikimlerini kullanmak isterler. Bu baÄŸlamda bu proje ile onlara iyi performans verebilen bir meyve-sebze kurutma makinesi tasarlamaktayız.

Bu sistem aynı zamanda ev ortamında kullanım imkanına da sahiptir.

Bu projenin amacı, Meyve ve sebze kurutmanın kinematiÄŸini dikkate alan otomatik ve akıllı kurutma sistemi içeren bir kurutma makinesi geliÅŸtirmektir.

Bu proje ile BulunduÄŸu ortamdaki nemi kontrol ederek süreci gerçek zamanlı olarak yönetebilen akıllı bir meyve sebze kurutma fırını tasarlanmıştır. GeliÅŸtirilen sistem zekası dahilinde kurutulması planlanan ürünler için kurutma modelleri oluÅŸturulmakta ve bu modeller ortamdaki nemin kontrol edilmesi ve kurutma sürecinin yönetilmesi için kullanılmaktadır. Bu sayede her bir besinin toplam kuruma süresi saÄŸlıklı bir ÅŸekilde tahmin edilebilir. Çalışma süresince kurutulacak her ürün için kurutma deneyleri yapılarak ürünün kurutma aÅŸamasını içeren veriler elde edilmiÅŸtir.

OluÅŸturulan bu kurutma modelleri fırında bulunan ESP8266 mikroiÅŸlemcisine yüklenerek ürün kurutma sürecinin gerçek zamanlı olarak bu mikroiÅŸlemciyle yönetilmesi saÄŸlanmıştır. GeliÅŸtirilen bu akıllı ve otomatik meyve sebze kurutma fırını çözüm yöntemiyle ürün kurutma süresi yönetildiÄŸi için enerji tasarrufu saÄŸlanmış ve gıda israfının önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Projenin hedeflerine ulaÅŸabilmek için aÅŸağıdaki sensör ve uygulamaları içeren yöntemler kullanılmıştır.

Sıcaklık ve nem sensörü: Sıcaklık ve nem deÄŸerlerini algılamak için DHT22 kullanılmıştır. DHT22 sensörü, DHT sensör ailesine aittir. DHT22 kullanılmasının nedeni, sıcaklıkla birlikte nem deÄŸerlerini de almasıdır. Bu büyük bir artıdır çünkü bu ÅŸekilde gerçekten kurutmanın içindeki ortamın nasıl olduÄŸunun izlenmesi ve kontrolü saÄŸlanır. Artan sıcaklık ve nem düÅŸüÅŸü, meyve ya da sebze kuruluÄŸu göstergesi olarak kullanılabilir.

Wi-Fi denetleyicisi: ESP 8266 E1, Wi-Fi merkezi denetleyici olarak kullanılır.. Bu projede bu kartlardan daha ucuz olduÄŸu için Arduino UNO veya Raspberry pi yerine ESP kullanılmıştır

MQTT (Message Queue Telemetri Taşıma) protokolü: Günümüzde kablosuz ve düÅŸük bant geniÅŸliÄŸine sahip aÄŸlarda kullanılan IoT protokollerinden biridir. Makineden makineye (M2M) iletiÅŸime uygun yayınlama/abone olma tabanlı bir mesajlaÅŸma protokolüdür. Ä°stemciler, mesaj geçiÅŸiyle ilgilenen aracıya yayıncı, abone veya her ikisi olarak baÄŸlanabilir. Çok kısa bir mesaj baÅŸlığına ve 2 baytlık en küçük paket mesaj boyutuna sahiptir (Kodali ve Mahesh, 2016).            

Home asistant uygulaması: Bu uygulama, ister akıllı telefondan ister bilgisayardan ışığı açmak ve kapatmak ve ayrıca hava kalitesi sensörü ve sıcaklık/nem sensörü gibi çeÅŸitli sensörlerin sensör deÄŸerlerini görüntülemek için kullanılmıştır. Ayrıca Home Asistan üzerinden istediÄŸimiz senaryo yazabiliriz böylece sistem birçok fayda saÄŸlayabilir.

Kaynaklar:

Kodali, R.K., Mahesh,K.S., 2016. A low cost implementation of MQTT using ESP8266," 2016 2nd International Conference on Contemporary Computing and Informatics (IC3I), Noida, 1, 404-408.

Kovacı,T., Dikmen, E., Åžahin Åžencan, A., 2018. Kurutma Sistemleri, Enerji Tüketimleri ve Ürün Kalitesine Etkileri ve Örnek Sistem Tasarımı, Journal of Technical Sciences, 8, 25-39.

Saavedra, J., Córdova, A., Navarro, R., DíazCalderón, P., Fuentealba, C., Astudillo-Castro, C.,

Toledo, L., Enrione, J., Galvez, L., 2017. Industrial avocado waste: Functional compounds preservation by convective drying process. Journal of Food Engineering, 198, 81-90.

Sonmete, M. H., MengeÅŸ, H. O., Ertekin, C., Özcan, M. M., 2016. Mathematical modeling of thin layer drying of carrot slices by forced convection. Journal of Food Measurement and Characterization, 11, 629-638.

Thirugnanasambandham, K. ve Sivakumar, V. 2016. Enhancement of shelf life of Coriandrum sativum leaves using vacuum drying process: Modeling and optimization. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 15 (2016), 195-201.

Wang, J., Fang, X. M., Mujumdar, A. S., Qian, J. Y., Zhang, Q., Yang, X. H., Liu, Y. H., Gao, Z. J. ve Xiao, H. W. 2017. Effect of high-humidity hot air impingement blanching (HHAIB) on drying and quality of red pepper (Capsicum annuum L.). Food Chem, 220 (2017), 145-152.

02

​İç Ortam Ä°çin Nesnelerin Ä°nterneti Temelli Ä°novatif Cihaz Tasarımı

Bu proje ile amacımız, akıllı ev sistemlerinin kolay ve anlaşılabilir bir arayüz üzerinden birleÅŸtirilerek kullanıcılara geliÅŸtirilmiÅŸ yeni ve düÅŸük maliyetli, ulaşılabilir inovatif bir sistem tasarlamaktır.Bu amaçla, ilk olarak, evlerde meydana gelebilecek kazaları önceden tahmin edebilmek için bir sistem geliÅŸtirmek hedeflenmiÅŸtir. Programlanabilen bir mikrodenetleyici sayesinde ev sakinlerinin ve evin güvenliÄŸini saÄŸlamak için gerekli önlemler alınabilir. ÖrneÄŸin evde yangın çıktığında bir propan veya yanıcı gaz hattı kesilerek alarm verecek ve uygulama üzerinden kullanıcılara bilgi ulaÅŸacaktır. Ä°kinci olarak, enerji tasarrufu saÄŸlamak hedeflenmiÅŸtir. Tasarladığımız sistem, evin iç iklim koÅŸullarına yanıt verecek ÅŸekilde ısıtma, soÄŸutma, havalandırma, aydınlatma, cihaz ve ekipman çalışmasını düzenleyen programlanabilir elektronik kontrollere ve sensörlere sahiptir. Sistem, bir evin birçok yönünü günlük olarak izleyerek ev sahiplerine akıllı geri bildirim ve bilgi saÄŸlamak için ev otomasyon teknolojilerini kullanmaktadır.

Akıllı ev, cihazların, aydınlatmanın, klimanın, TV'lerin vb. birbirleriyle iletiÅŸim kurabildiÄŸi ve önceden tanımlanmış bir programa göre veya bir çeÅŸitli arayüz aracılığıyla uzaktan kontrol edilebildiÄŸi evleri ifade etmek için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Yıllar boyunca birçok farklı teknoloji ile birçok ev otomasyon sistemi geliÅŸtirilmiÅŸtir. Teknolojideki ilerlemeyle birlikte, bir ev otomasyon sisteminin geliÅŸmiÅŸlik düzeyinde ve özelliklerinde büyük bir geliÅŸme olmuÅŸtur. Bu sistemlerin bazı avantajları olmakla birlikte bir dezavantajı vardır.

Öncelikle Raspberry Pi'nin kendisi çok maliyetlidir, ikincisi çok sıkıcı bir ÅŸey yapmak istediÄŸinizde her zaman bir E-Mail yazmanız gerekir.Ev otomasyonu alanındaki en iyi geliÅŸme, Wi-Fi teknolojisinin kullanımıyla gelmiÅŸtir, çünkü uzun menzilli, ücretsiz ve lisans gerektirmemektedir ve dünyanın her yerinden kullanılabiliyor ve aynı zamanda birden çok aÄŸa baÄŸlanabiliyor. Bir kullanıcı, evden uzaktayken akıllı telefonunu kullanarak tüm bu özellikleri kontrol edebilir.

Home asistan sayesinde ortam için istenilen senaryolar yazılacaktır. Sisteme eklenilen Kızılötesi sensör sayesinde sıcaklık deÄŸerlerine göre klima veya kombi sistemi devreye girecektir. ÖrneÄŸin kullanıcılar gün boyu ısıtma sistemini kullanmak yerine hazırlanacak olan sistem sayesinde belli bir saatte çalışıp kapanmasını saÄŸlayabilecekken ayrıca ev ortamına 5 kilometre yaklaşılınca ısıtıcıları aktif etmesini veya kapanmasını saÄŸlayabilecektir.

Akıllı telefon uygulaması, kullanıcılara panjurları yükseltmek, indirmek ve eÄŸmek için kullanımı kolay bir ara yüz saÄŸlamalıdır. Ek olarak, sistemin tamamı, müÅŸterinin sahip olabileceÄŸi herhangi bir sayıda pencereyi destekleyecek ÅŸekilde ölçeklendirilmelidir. Åžu anda, piyasadaki motorlu panjurların maliyeti 250 ila 300 $ arasındadır.

Ancak bu proje sayesinde akıllı panjur sistemi daha fonksiyonel ve uygun bir sistem olarak tasarlanmıştır. Özellikle sistemin enerji kaynağı olarak güneÅŸ panelinden yararlanması saÄŸlanarak maliyetin minimuma düÅŸürülmesi ve maksimum verim alınması düÅŸünülmektedir.

Tasarlanan bu sistem sayesinde kullanıcının girmiÅŸ olduÄŸu saatler döngüsünde panjur sistemi otomatik olarak açılıp içeriye gün ışığı girmesi saÄŸlanacaktır.

Ayrıca bu sistem sayesinde, bütün panjurlar kullanıcı ev ya da ofisinden çıkarken tek bir sesli komut ya da telefona bir dokunuÅŸla kapanmasını, tekrar dönüldüÄŸünde ise aynı ÅŸekilde tekrar kolayca açılmasını saÄŸlayacaktır.

Daha önce yapılan sistemlerde cihazların tek halinde satılması ve kullanıcılar tüm sistemi ortak bir ÅŸekilde kontrol edilememesi büyük bir zaman ve maliyet kaybına yol açmaktadır. Bu proje sayesinde kullanıcılar, isteklerine göre ortam koÅŸullarını ayarlayabilirken maliyet olarak da daha uygun bir cihaza sahip olabileceklerdir.

Projenin hedeflerine ulaÅŸabilmek için aÅŸağıdaki sensör ve uygulamaları içeren yöntemler kullanılacaktır.

MQTT (Message Queue Telemetri Taşıma) protokolü: kalıcı baÄŸlantı yaklaşımı daha ideal bir çözümdür, bariz avantajlarından dolayı MQTT protokolü ilk tercihimiz olmuÅŸtur. Açık, basit, hafif ve uygulaması kolay bir mesajlaÅŸma protokolüdür. Dünyadaki her ÅŸeyin birbirine baÄŸlanarak daha akıllı hale gelmesi için cihazların birbirine baÄŸlanması ve birbirleriyle hızlı ve güvenilir bir protokole ihtiyaç duyulmaktadır.

Home asistant uygulaması: Home Assistant, farklı iletiÅŸim protokolleriyle çalışan sensörler, aktüatörler ve sistemlerin çok sayıda çeÅŸitli entegrasyonunu önerir.Bu uygulama, ister akıllı telefondan ister bilgisayardan ışığı açmak ve kapatmak ve ayrıca Hava Kalitesi Sensörü ve Sıcaklık/Nem sensörü gibi çeÅŸitli sensörlerin sensör deÄŸerlerini görüntülemek için kullanılacaktır. Ayrıca gaz sızıntısı, yangın çıkması gibi tehlikeli bir durum olması veya eve herhangi bir giriÅŸ olması durumunda uygulama uyarı göstermek için kullanılacaktır.

Wi-Fi denetleyicisi: ESP 8266 E1, Wi-Fi merkezi denetleyici olarak kullanılır.. Bu projede bu kartlardan daha ucuz olduÄŸu için Arduino UNO veya Raspberry pi yerine ESP kullanılmıştır.

Sıcaklık sensörü: Sıcaklık deÄŸerlerini algılamak için DHT22 kullanılacaktır.DHT22 kullanılmasının nedeni, sıcaklıkla birlikte nem deÄŸerlerini de almasıdır. Artan sıcaklık ve nem düÅŸüÅŸü, bir yangın baÅŸlangıcının göstergesi olarak kullanılabilir.

Hava kalitesi sensörü: Hava Kalitesi okumaları almak için normal duman detektörden faydalanılcaktır. Bu dedektör CO2, Nitrojen, Oksijen, CO gibi birçok farklı gaz türüne karşı hassastır. Çıkışı voltaj ve akımın akışına sunduÄŸu dirençtir. Bu iki deÄŸer ve bazı konfigürasyon deÄŸerleri kullanılarak zararlı gazların ppm deÄŸeri hesaplanır. Projede sensörü sadece havadaki CO2 miktarını algılayacak ve deÄŸerini ppm olarak gösterecek ÅŸekilde yapılandırmak gerekecektir.

Hareket algılama sensörü: PIR sensörü, piyasada hareketi algılamak için mevcut olan tek ucuz sensördür. Kızılötesi ışınları ve sensörün önünde bulunan lensi kullanarak çalışır.

Nesnelerin Ä°nterneti (IoT), dünyamızı daha akıllı hale getiren geliÅŸmekte olan bir teknolojidir. BaÄŸlantılı dünya fikri, IoT olmadan hayal edilemez. Tasarlamış olduÄŸumuz bu sistem IoT tabanlı bir Akıllı Eve mükemmel bir örnektir. IoT özellikle Akıllı Ev ortamında, aydınlatma, ev aletleri, bilgisayarlar, güvenlik kamerası vb. gibi çeÅŸitli ÅŸeylerin tümü Ä°nternet'e baÄŸlı olup, kullanıcının zaman ve yer kısıtlaması olmaksızın her ÅŸeyi izlemesine ve kontrol

Kaynaklar:

[1] Hill, J., 2015. "The smart home: a glossary guide for the perplexed". T3. Retrieved 27 March 2017.

[2] He Shaoyue, Xu Xiaodong, Ma Zuyuan. The Application of Active Push Technology in Mobile Collaboration Education [J]. Modern Education Technology, 2012, 04: 100-103.

[3] R. K. Kodali and K. S. Mahesh, "A low cost implementation of MQTT using ESP8266," 2016 2nd International Conference on Contemporary Computing and Informatics (IC3I), Noida, 2016, pp. 404-408.

[4] Kim Baraka, Marc Ghobril, Sami Malek, Rouwaida Kanj, Ayman Kayssi ,”Smart Power  Management  System    For  Home  Appliances  And Wellness    Based  On Wireless  Sensors  Network  And    Mobile  Technology”,  2015  XVIII  AISEM Annual Conference,  978-1-47998591-3/15©2015 IEEE

[5] Timothy Malche, Priti Maheshwary, (2017). Internet of Things (IoT) for building Smart Home System, AISECTUniversity, Bhopal, MP, India.

[6] C. Karaca and H. Karacan , "Çoklu Regresyon Metoduyla Elektrik Tüketim Talebini Etkileyen Faktörlerin Ä°ncelenmesi", Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi, vol. 4, no. 3, pp. 182-195, Sep. 2016

[7] DurÄŸun, B. 2013, Elektrik Tüketimi Ä°le Büyüme Arasında Nedensellik Ä°liÅŸkisi: Türkiye ÖrneÄŸi, Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır.

[8] C. Cuttle Proceedings of the People and Physical Environment Research Conference, Wellington, New Zealand (1983), pp. 203-212

etmesine olanak tanır.

7.jpeg
bottom of page